Pano İçi Mikro Söndürme Sistemleri.
Elektrik panoları başta olmak üzere çok farklı noktaların özel söndürme sistemi olan pano içi yangın söndürme sistemleri, mikro söndürme sistemleri olarak da bilinmektedir. Küçük ölçekli yapılara sahip olan bu sistemler için gerekli donanımların tamamı PAK MÜHENDİSLİK tarafından Yerli malı belgeli, kapasite raporlu, sanayi sicil belgeli ve ce sistem onaylıdır.
Pano İçi Mikro Söndürme Sistemleri Ne İşe Yarar?
Elektrik-elektronik panolardaki küçük panoların kör noktalarında başlayan yangınların panonun bütününe zarar vermeden yangının söndürülmesin de etkin bir sistemdir. Pano içi Yangınları hızlı bir şekilde söndürebilen pano içi yangın söndürme sistemi sayesinde elektrik donanımı da güvence altına alınır. Söz konusu alanın yangından korunması konusunda tek etkin sistem olan pano söndürme sistemidir. Söndürücü gaz olarak çeşitli gazlar kullanılabilen pano içi yangın söndürme sistemi, boru veya tubing şeklinde döşenebilir.
Pano İçi Mikro Söndürme Sistem Tasarımı Nasıl Yapılır?
Pano içi (Mikro) yangın söndürme sistemleri tasarımında kabloların geçtiği yere polimer borular döşenir. Çok sayıda eriyen bölümden oluşan bu borular, hiçbir kör nokta kalmayacak şekilde döşendiği için yangın hangi taraftan başlarsa başlasın anında müdahale etmektedir. Bu sistemde tubing hortumlar, yangın sırasında meydana gelebilecek ısı veya alev ile temas ettiklerinde eriyen noktadan gazı püskürterek söndürme nozulu gibi çalışması planlanır.
Pano içi mikro söndürme sistemi tasarımında tüp, panoya yakın şekilde konumlandırılmalıdır. Isının artmasıyla birlikte otomatik olarak delinen tubing boru, yangın söndürücü ajanını, ısının olduğu ve tubingi eriten alana doğru boşalması ile yangını söndürmüş olur. Isının tehlikeli boyuta ulaşmadan söndürücü gazın üzerine yayılması prensibi ile işlev gösteren sistem, maliyeti yüksek bir ünitenin sağlıklı şekilde korunmasını amaçlar. Sistemde kullanılan silindir boyutları 1lt , 2 lt, 4lt, 6 lt, 9 lt ve 12 litre arasında değişir. Sistemde tercih edilen gaz ve malzemelerin tamamı ise birinci sınıf kalitede olup UL, GOST, FM onaylı gazlar kullanılmaktadır.
Pano İçi (Kabin içi) Gazlı Söndürme Nasıl Çalışır?
Pano içi gazlı yangın söndürme sisteminde HFC 23, hfc227ea, HFC125, CO2 ve HFC236ea gaz çeşitleri kullanılır. Elektrik kablolarına zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilen bu işlemde, montajın uzman teknik personel tarafından yapılması önem taşır. Kuru kimyasal söndürme sistemleri ile başarılı şekilde çalışan pano yangın söndürme sistemi, söndürme işlevinin yanı sıra savunma işlevine de sahiptir. Maddi olarak değeri yüksek olan makine, ekipman ve sistemlerinizi pano yangın söndürme sistemi ile koruyabilirsiniz.
Pano İçi Mikro Yangın Söndürme Sisteminin Seçimi Nasıl Yapılır?
Pano içi yangın söndürme sistemi konusunda seçim yaparken bu sistemlerin metrekare olarak küçük panoların olduğu alanlarda etkili olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tip alanlarda mali açıdan avantajlı olan söz konusu sistemler, insan sağlığına zarar vermeyen gaz yapısı ile de kullanıcı dostu özellikler sergiler. Eğer alan küçük ise sistemler daha maliyetli olacağı için alanı tamamen koruyan çözümlere yönelmek daha akıllıca olur. Elektrik panoları, küçük trafolar, akü panoları, statik panolar, UPS panoları ve zayıf akım panoları yangın söndürme sistemlerinin kullanım alanları arasındadır.
Günümüzde yangınların çoğunluğu elektrik kaynaklı olarak meydana gelir. Bu tip yangınlarda elektrik panosu söndürme sistemi kullanılır. Beklenmedik felaketleri önleyen sistemler, maddi ve manevi pek çok kaybın önüne geçer. Söndürme sisteminin yalıtımsal özellikleri ve kullanılan HFC gazları, yangınların büyümeden söndürülmesini kolaylaştırır. Elektrik pano yangın söndürme sistemleri mikro, kabin içi ve kabin içi otomatik yangın söndürme sistemleri olarak sınıflandırılabilir.
Mikro - Kabin İçi Yangın Söndürme Sistemleri
Büyük kamu binaları ve işletmeler için aniden çıkan yangınların en büyük kaynağı elektrik panolarıdır. Bunun için özel tasarlanmış olan kabin içi mikro yangın söndürme sistemleri, geliştirilmiş teknolojiler sayesinde farklı gazları içinde barındıran tüplerdir. Bu sistemleri yangın ihbar sistemine adapte edilebilirler.
Elektrik Yangını Neyle Söndürülür? / Elektrik Yangınlarında Hangi Söndürücü Kullanılır?
Elektrik yangınlarında kuru kimyevi toz ve karbondioksitli söndürücüler kullanılır. İtfaiye gelmeden önce yangınlara bu söndürücülerle müdahale edilerek yangının yayılması önlenmelidir. Aksi takdirde yangın, çok daha geniş alanlara yayılabilir.
Elektrik Panosunda Çıkan Yangın Nasıl Söndürülür?
Elektrik panoları yangınlarını söndürmek için ağırlıklarına göre farklı çeşitlere sahip olan yangın söndürme sistemleri kullanılır. Yalıtımsal unsurlarla tasarlanan ve HFC gazları içeren sistemler elektrik yangınlarında etkin performans gösterir ve yangının yayılmasını önler. Karbondioksitli söndürme sistemleri de elektrik panoları için yangın söndürme amaçlı kullanılabilir.
Elektrik Yangınlarında Hangisi Kullanılmaz?
Elektrik nedeniyle çıkan yangınlarda iletken ürünlerin fazla olması sebebiyle su ile müdahale yapılmamalıdır. Bu tip yangınlarda suyun kullanılması pek çok felakete yol açabilir, elektrik çarpması riski bunların başında gelir.